Harmaa-valkoinen murske 16-32 mm

Murske

Kalliomurske on valmistettu kalliosta louhimalla ja siitä teollisesti murskaamalla. Kalliomurske tiivistyy hyvin paikoilleen, koska murske sisältää myös hienojakoista 0-raekokoa. Terävien kulmien ja hienoaineksen ansiosta kalliomurske on loistavaa pohjamateriaalia esimerkiksi pihateille ja kaduille. Mitä suurempi on suurin raekoko, sitä suuremmille teille materiaali soveltuu.

Kalliomurskeen ominaisuuksista ja käyttökohteista

Kalliomurskeen synty

Kalliomurskeet valmistetaan kallioperästä. Kallioperä Suomessa on kovaa graniittia ja gneissiä. Suomessa rakennetaan erilaisia tunneleita, luolia, maanteitä ja ehkä tulevaisuudessa lisää raideverkostoa. Kalliota louhitaan, murskataan ja jauhetaan sopiviksi sorajalosteiksi rakennusteollisuuden ja maarakennusteollisuuden käyttökohteisiin. Syntyviä maa-aineksia ovat kivituhkat, sepelit, kalliomurskeet ja raakakivi.

Kalliomurskeiden ominaisuuksia

Kalliomurskeille on ominaista se, että ne sisältävät sekä ns. nollaa (hienojakoista pölyä, 0 mm) että kiviraetta tietyn seulotun jakeen mukaisesti, kuten kivirae 16mm. Kaikki kalliomurskeet tiivistyvät ja kovettuvat. Siksi niitä käytetään tiivistettävissä täyttökohteissa. Kalliomurskeet ovat routimattomia materiaaleja.
Kalliomurskeiden yleisimmät raekoot kotitalouksien käytössä ovat 0-11mm, kalliomurske 0-16 mm ja kalliomurske 0-32 mm. Tuotteen karkeusaste valitaan aina käyttötavan mukaan. Kalliomurskeet läpäiset jonkin verran vettä, riippuen alla olevasta maaperästä. Jos alusta on kovin savinen, niin vesi viipyy hetken murskeen pinnassa, kunnes se menee läpi.

Kalliomurskeen käyttökohteita

Kalliomurske 0-12mm on hyvä valinta pihan ja pihateiden pintaan. Kotitalouksissa kalliomurske 0-16 mm on tärkeä materiaali esimerkiksi laattapihan perustamisessa. Mikäli perustettavan laattapihan maapohja on hyvin savista maata, suosittelemme täyttöön karkeampaa kalliomursketta 0-32 mm sekaväri.

Kalliomurskeen asennusohje laattojen alustustuotteena

Kun laattapihaa perustetaan, ensin suoritetaan maan kaivuu. Mitä savisempi maa, sitä enemmän tulee kaivaa maata pois. Myös käyttötarkoituksella on merkitystä. Jos laatta-alue perustetaan etupihalle, ja sen päälle ajetaan autolla, niin tämäkin tulee ottaa huomioon routavaraa laskettaessa. Maankaivun jälkeen pohjalle asennetaan routalevyt ja suodatinkangas. Kaivettu alue täytetään valitulla kalliomurskeella ja se tiivistetään paikoilleen täryttimellä ja vesisuihkulla. Kun kalliomursketta asennetaan ja tiivistetään, otetaan tässä vaiheessa jo huomioon kohteen kaadot (poispäin seinästä).
Päälle lisätään 3-5 cm asennushiekkaa eli kivituhkaa. Kivituhkaa asennetaan 3-5 cm:n paksuudelta huomioiden tuleva korkotaso. Kivituhkan päälle ladotaan laatat. Laattojen reunat päätetään myös kivituhkalla, ellei laatoitusalue pääty seinään, muuriin tai aitaan. Laattojen väliin harjataan hiekkapuhallushiekkaa, tai kun laatat ovat isompia ja laattojen saumaukset reilumpia ( välit noin 0,5 cm ylöspäin) voidaan käyttää kivituhkatuotteitamme.

Muutama muistisääntö kalliomurskeen täytöstä

 • jos laattapiha perustetaan etupihalle ja siinä liikutaan autolla, routavara on noin 30-50 cm riippuen maapohjan saven määrästä tms.
 • maapohjan ollessa hyvin savinen, ja laatalle ajetaan autolla, routavara on hyvä olla noin 50-70 cm
 • mikäli laattojen päällä liikuntaan raskaammalla kalustolla, routavara on hyvä olla 70-100 cm
 • laattojen asennus takapihalle tms. liikutaan jalkaisin, 20-30 cm maanvaihto riittänee

Kalliomurske 16-32 mm käyttökohteita pähkinänkuoressa:

 • laattojen, muurien, kasvihuoneiden jne. alustustuotteena routimattomana alustana
 • terassin alustaksi
 • pihateiden pintaan
 • pihateiden alustukseen kantavaksi materiaaliksi
 • kaikenlaisiin täyttöihin, kun halutaan routimaton materiaali

Harmaa-valkoinen kalliomurske

 • Raekoko 16-32
 • Tilavuuspaino 1,45 tn/m3
Scroll to top