Kekkilä nurmikkomulta Plus

Kekkilä nurmikkomulta koristaa puutarhan

Kekkilä Nurmikkomulta on erinomainen kasvualusta nurmikoille, joilta vaaditaan erityistä kestävyyttä runsaan käytön tai raskaiden hoitokoneiden takia. Se on levitysvalmis kalkittu, lannoitettu ja seulottu kasvualusta piha- ja puistonurmikoille.

Nurmikkomullan kivennäisainespitoisuus on istutusmultaa korkeampi. Kasvualusta ja sen pinta säilyvät kivennäisaineksen ansiosta vettä läpäisevinä varmistaen juurtumisen ja itämisen vaativissakin olosuhteissa.

Määrää laskiessa ota huomioon, että tuote tiivistyy perustusvaiheessa noin 20 %.
Kuivina kausina kasvualustan pinta saattaa lajittua, jolloin se voi näyttää hiekkaiselta. Hyvin peitetty siemen ja jyrätty maan pinta takaavat tasaisemman kosteuden ja paremmat itämisedellytykset.

Mahdolliset rikkakasvit tulee torjua ajoissa leikkaamalla, vaikka itse nurmikko ei vielä leikkausta tarvitsisi. Rikkakasveja ei kannata kitkeä, sillä ne häviävät nurmikosta säännöllisten leikkuiden myötä. Nurmikkomulta PLUS on lannoitettu kompostilla ja ravinteet riittävät ensimmäiselle kasvukaudelle. Hoitolannoitus on hyvä aloittaa toisella kasvukaudella.

PH
5,5 - 6 - 7,5

JOHTOKYKY
15 – 45 - 70 mS/m

ORGAANINEN AINES
6 – 8 – 10 paino-%

TILAVUUSPAINO
800–1000 < kg/m³

  1. Perusta nurmikko keväällä tai syksyllä. Nurmikon voi perustaa myös kesällä, mutta silloin on varauduttava jatkuvaan kasteluun. Parhaan tuloksen saavuttaa tekemällä kylvön syksyllä, jolloin itävä nurmikko saa parhaiten kosteutta ja kehittyy melko vahvaksi ennen keskikesää.
  2. Muotoile pohjamaa ja salaojita se tarvittaessa. Huomioi, että pohjamaassa on riittävästi kaltevuutta, ja ettei siihen jää painanteita. Näin vesi ohjautuu haluttuun suuntaan tasaisesti.
  3. Levitä kasvualusta tasaisesti. Noin 20 cm paksuinen kerros kevyesti tiivistettynä on sopiva kasvualustapaksuus nurmikolle. Rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin suosittelemme tätäkin paksumpaa kerrosta.
  4. Peruslannoitus. Kekkilä Nurmikkomulta PLUS on lannoitettu tuote, eikä se tarvitse lisälannoitusta nurmikon perustamisvaiheessa.
  5. Tasoita kasvualusta ja jyrää se tiiviiksi. Tarkista, ettei pintaan jää painanteita, sillä tasainen nurmikko on paremman näköinen ja helpompi hoitaa. Jyrätyn kasvualustan tulee kestää kevyttä kävelyä. Kylvä tarkoitukseen sopivaa nurmikon siemenseosta noin 2–3 kiloa/100 m². Suosittelemme seoksia, joissa on noin 5 % yksivuotista raiheinää. Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla tai peitä ne ohuelti. Jyrää vielä kerran, näin siemenet kiinnittyvät kasvualustaan, saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin. Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys on tärkeää myös Kekkilä Valmisnurmikolle. Asenna Valmisnurmikko sen mukana tulevan erillisen ohjeen mukaisesti.
  6. Varmista riittävä kosteus. Paras aika nurmikon perustamiselle on kevät tai syksy, jolloin maa on luontaisesti kosteampi. Älä päästä nurmikkoa kuivumaan itämisvaiheessa tai kesähelteellä. Maan ollessa kuiva, kastele sadettamalla 5–6 tuntia vuorokaudessa. 1 mm sademäärä kastelee noin 1 cm maata. Mullan tulee kastua koko paksuudeltaan, sillä pintakastelu tekee nurmikosta pintajuurisen ja aran poudalle. Nurmikko kestää kuivuutta sitä paremmin, mitä paksumpi multakerros on. Valmisnurmikkoa on kasteltava 2 viikkoa päivittäin juurtumisen varmistamiseksi.
  7. Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran varovasti sen ollessa noin 10 cm korkea. Jos kylvökselle kasvaa rikkakasveja, on ne hyvä leikata ruohonleikkurilla ennen kuin ne kasvavat liiankorkeiksi tai ehtivät kukkia. Yksivuotiset rikkakasvit eivät kestä leikkausta ja häviävät kasvustosta. Aluksi ruohonleikkurin terä on hyvä säätää ylimmälle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioittuisi liian varhaisesta matalasta leikkauskorkeudesta. Varmista, että leikkurin terä on teroitettu, sillä tylsä terä voi repiä kasvuston irti juurineen. Monivuotisia rikkakasveja voi kitkeä mekaanisesti tai torjua kemiallisesti lehtiä sivelemällä tai ruiskuttamalla.
  8. Lannoitussuositus. Levitä lannoitteet aina mahdollisimman tasaisesti ja kastele lannoittamisen jälkeen jos ei sada, ettei lannoite aiheuta polttovioituksia nurmen pintaan. Kylvönurmikko kevätkylvönä ja valmisnurmikko kevätasennuksena:Syyslannoite elokuun alussa, seuraavalla kasvukaudella normaali hoitolannoitus keväästä alkaen. Kylvönurmikko syyskylvönä: Seuraavan kevään ensimmäinen lannoituskerta keskikesällä. Elokuun alussa annetaan syyslannoite. Valmisnurmikko syysasennuksena: Lannoita keväästä alkaen normaalin hoitolannoituksen mukaisesti. Hoitolannoitus: Nurmikko tarvitsee vuosittaisen hoitolannoituksen. Kevätlannoitus tehdään toukokuussa. Levitä lannoite keväällä vasta mahdollisen kevätpuhdistuksen jälkeen, ettei lannoite lähtisi haravointijätteen mukana. Kesälannoitus tehdään tarpeen mukaan keskikesällä. Syyslannoitus elokuun alussa. Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1-2 vuoden välein tai kalkitusaineen käyttöohjeen mukaisesti.
  9. Syksyn ja kevään hoito on tärkeää. Haravoi nurmikko varhain keväällä puhtaaksi kuolleesta kasvustosta. Voit joskus lisätä hieman karkeata hiekkaa maan pintaan parantamaan juurten hapensaantia ja estämään sammalen kasvua. Leikkaa nurmikko melko lyhyeksi kasvukauden päätyttyä. Haravoi paksut lehtikerrokset pois nurmikolta ennen talventuloa.
Scroll to top