Kivituhka 0-8 mm

Kivituhkat

Kivituhkaksi kutsutaan kalliosta murskauksen avulla saatua sivutuotetta, hienojakoista kiviainesta, jonka raekoko on  0-8mm. Kivituhka koostuu siis hienojakoisesta pölystä (raekoko 0 mm) ja pienestä kivirakeesta. Hienojakoisen pölyn johdosta se tiivistyy kovaksi ja kivirae pitää jakeen kantavana pintana. Kun kivituhka on peräisin kallion murskauksesta, tuote on kalliokivituhkaa.

 

Kivituhka on monikäyttöinen materiaali pihojen rakentamiseen:

  • tiivistetty kivituhkakerros soveltuu hyvin pihan tai kulkuteiden päällysteeksi
  • lisäksi se sopii hyvin pihakivien ja pihalaattojen asennuspohjaksi
  • kivituhka sopii luonnonkivien, kuten liuskekivien saumaamiseen
  • se soveltuu pihapoluille

sopii hyvin kohteisiin, missä halutaan tuoda esiin joku elementti, esimerkiksi kartanotyyppinen sisääntulo talon edessä. Kivituhkan sisältämä hienojakoinen ”pöly” laskeutuu alas maahan sateella tai veden kanssa asennettaessa ja kivirae tulee näkyviin. Asennettu kivituhkakerros tiivistyy napakaksi ja se ei läpäise vettä kovin hyvin ja siksi kallistukset on otettava huomioon asennuksessa.

Tykkimäen Pihapisteeltä löydät kivituhkat eri väreissä

  • sekavärisenä raekoko 0-8 mm
  • käävänmustana raekoko 0-8 mm
  • kotkanpunaisena, väri on kaunis luonnollisen punainen raekoko 0-8 mm
  • Nurmaan harmaana raekoko 0-8 mm

Kivituhkan & Pihalaattojen asennusohjeita

Betonikivetys ja -laatoitus ladotaan 3-5cm paksulle kivituhkan kerrokselle. Kivituhkan alle käytetään pihan käyttötarkoituksesta riippuen 30–70 cm kalliomursketta esim. 0-16 mm. Jos maapohja on hyvin savipitoista, täyttöön suositellaan karkeampaa mursketta, esim. 0-32 mm.

Poista laatoitusalueelta maa-aines. Kaivuusyvyyden määrittää laatoitusalueen käyttötarkoitus, päällystetuotteen, asennushiekkakerroksen ja tarvittavan sorakerroksen yhteispaksuus. Täytä kaivettu alue kalliomurskeella sekä tiivistä ja tasoita se vettä apuna käyttäen. Murskekerroksen pinta tasataan noudattamaan lopullisen päällystepinnan muotoa.

Lisää kivituhka. Kivituhkakerroksen tasoitus voidaan tehdä esim. oikolautaa apuna käyttäen.

Kivituhkakerroksen tasauksessa kannattaa olla huolellinen valmiin pinnan tasaisuuden takia. Tasoitetulla kivituhkakerroksella ei myöskään tule liikkua.

Varaa kivituhkaa myös laatoitusalueen reunoille tukemaan laatta-aluetta, jos laatoitusalue ei pääty seinään, aitaan tms.

Laatoituksen jälkeen saumat täytetään harjaamalla niihin kuivaa hiekkaa. Tämä sitoo laatat toisiinsa ja päällysteen yhtenäiseksi. Jos pihapäällysteellä liikennöidään ajoneuvoilla, tulee laatoitusalue saumata huolellisesti ja tiivistää hyvin esim. täryttimellä.

Pihapisteen kivituhka on myös erinomaista pihakivien asentamisessa, se tiivistyy helposti ja sitä on mukava käsitellä. Kivituhka sopii eritysen hyvin värinsä ansiosta mustien liuskekivien saumoihin.

Pihakivien asennuksessa käytettynä kivituhkan menekki  noin 100 kiloa neliömetriä kohti.

Ominaisuudet

- Raekoko: n. 0-8 mm
- Paino 1,4 tn/m3

Scroll to top